مقالات

مفهوم رنگ کلاه های ایمنی چیست؟ آشنایی با استاندارد رنگ بندی

استاندارد رنگ کلاه ایمنی به چه صورت است؟

در مورد استاندارد رنگ کلاه‌های ایمنی باید به این موضوع اشاره کرد از رنگ‌های مختلف به منظور شناسایی سریع کارکنان در محیط‌های شغلی مختلف استفاده می‌شود. معمولا در هر صنعت و حوزه شغلی از رنگ‌های خاص برای کلاه‌های ایمنی استفاده می‌شود تا با کمک آن بتوانند نقش‌ها و وظایف افراد مختلف را به راحتی شناسایی کنند. استاندارد رنگ کلاه‌های ایمنی مورد استفاده در صنایع مختلف به شرح زیر است:

سفید: کلاه‌های سفید رنگ در صنایع و کارگاه‌های ساختمانی برای مدیران، کارفرمایان، سرپرستان و مهندسان پروژه مورد استفاده قرار می‌گیرد تا کارکنان به راحتی بتوانند آن‌ها را شناسایی کرده و تشخیص دهند.
زرد: در کارگاه‌های ساختمانی و سایر صنایع از کلاه ایمنی رنگ زرد برای کارگران استفاده می‌شود. به همین دلیل پرکاربردترین و پرمصرف‌ترین رنگ کلاه ایمنی، رنگ زرد است.
قرمز: تیم‌های آتش‌نشانی که مسئولیت اطفاء حریق را بر عهده دارند در صنایع مختلف از رنگ قرمز استفاده می‌کنند.
سبز: در کارگاه‌های ساختمانی و محیط‌های صنعتی مسئولین ایمنی و بهداشت و مسئولین HSE از کلاه ایمنی به رنگ سبز استفاده می‌کنند.
نارنجی: اگر در یک محیط کارگاهی یا صنعتی افرادی را مشاهده کردید که کلاه ایمنی نارنجی به سر دارند، مسئول بالابر، جرثقیل و… هستند.
آبی: افرادی که به عنوان تکنسین برق، نجاری و همچنین به عنوان نیروی پیمانکار در کارگاه‌های ساختمانی و صنعتی مشغول به کار هستند از کلاه آبی رنگ استفاده می‌کنند.
قهوه‌ای: از کلاه‌های ایمنی به رنگ قهوه‌ای معمولا در محیط‌هایی استفاده می‌شود که درجه دمای بالایی دارند. به همین منظور این کلاه‌ها بیشتر در صنایعی مانند ریخته‌گری و فولاد به کار گرفته می‌شوند.
طوسی: افرادی که قرار است به عنوان ناظر یا مهمان وارد محیط کارگاهی یا صنعتی شوند، از کلاه رنگ طوسی استفاده می‌کنند.
مشکی: کلاه ایمنی رنگ مشکی برای استفاده سرپرستان و مسئولین بازدید فنی در محیط‌های ساختمانی و صنعتی طراحی شده است.

رنگ کلاه ایمنی چه تاثیری بر ایمنی کارگران دارد؟

با مشاهده تنوع رنگی در کلاه‌های ایمنی بدون شک این سوال در ذهن درصد زیادی از افراد شکل می‌گیرد که آیا رنگ‌بندی این کلاه‌ها، تأثیری در ایمنی کارکنان در محیط‌های مختلف دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که رنگ کلاه ایمنی در افزایش سطح ایمنی در محیط‌های صنعتی و ساختمانی نقش مهمی ایفا می‌کند؛ زیرا با استفاده از این رنگ‌ها می‌توان نقش‌های مختلف را در کمترین زمان شناسایی کرد.

نکته مهم دیگر در مورد تأثیر رنگ کلاه ایمنی در افزایش سطح ایمنی کارکنان، این است که جنس کلاه بر اساس رنگ می‌تواند در دوام و مقاومت آن مؤثر باشد؛ زیرا موادی که برای تولید کلاه‌های ایمنی مورد استفاده قرار می‌گیرند در رنگ‌های مختلف از خصوصیات فیزیکی متفاوتی برخوردار هستند. به همین دلیل انتخاب رنگ مناسب برای کلاه ایمنی می‌تواند در بهبود کارایی و ایمنی آن در محیط‌های مختلف نقش مؤثر ایفا کند.
دلیل تفاوت رنگ انواع کلاه‌ ایمنی چیست؟

در مورد تنوع و تفاوت رنگ کلاه‌های ایمنی باید گفت که این یک قرارداد و سیستم جهانی است. اولین و مهم‌ترین دلیل تعیین این استاندارد شناسایی آسان کارکنان بخش‌های مختلف در یک محیط کاری است. به عنوان مثال در صورتی که در یک کارگاه حادثه‌ای رخ داده باشد، به راحتی از رنگ کلاه می‌توان مسئولین واحد ایمنی و همچنین سرپرستان و مدیران را شناسایی کرد؛ حتی در این شرایط می‌توان با شناسایی کردن مهمانان در محیط کار، از ورود آن‌ها به محیط پرخطر جلوگیری کرد.

رنگ کلاه‌های ایمنی مورد استفاده در یک محیط کاری بسته به شرایط و نوع کار باید بر اساس قوانین داخلی تعیین شده و همه افراد ملزم به رعایت کردن آن باشند. در صورتی که در یک محیط کار، قانونی برای تعیین رنگ کلاه‌های ایمنی مورد استفاده توسط کارکنان وجود ندارد، بهترین کار این است که از استاندارد و قوانین بین‌المللی تبعیت کرده و کلاه ایمنی با رنگ مناسب در اختیار کارکنان قرار بگیرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *